Система управління

безпечністю харчових продуктів (НАССР)

НАССР у навчальних закладах –важливийінструмент для контролю безпеки харчування.

Адміністрація Новоскварявського ЗЗСО І-ІІІступенів зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоці.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви

Система контролю безпечності харчових продуктів при їх виробництві має охоплювати такі процеси:

1. Щоб уникнути перехресного забруднення, виробничі, допоміжні та побутові приміщення повинні мати належне планування.

2. Ставляться більш жорсткі вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, а також до захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

3. Змінюються вимоги до планування і стану комунікацій — вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.

4. Зростають вимоги до безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, які контактують із харчовими продуктами.

5. Особлива увага приділяється чистоті поверхонь (строго регламентуються процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних і побутових приміщень та інших поверхонь).

6. Значна увага приділена здоров’ю та гігієні персоналу.

7. Змінюється ставлення до поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужностей.

8. Зростає контроль за шкідниками, визначення виду і запобігання їхній появі, засобам профілактики та боротьби.

9. Зростають вимоги до зберігання та використання токсичних сполук і речовин.

10. Запроваджуються специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.

11. Впроваджується контроль зберігання і транспортування продуктів.

12. Посилюється контроль за технологічними процесами.

13. Впроваджується маркування харчових продуктів та інформування споживачів.

У нашому навчальному закладі відбувається поетапне вирішення цих вимог, адже впровадження НАССР в їдальні – це найнадійніша гарантія безпечності харчування наших учнів.

Політика Новоскварявського ЗЗСО І-ІІІ ст. у сфері безпечності харчової продукції затверджена директором закладу 03.12.2021 р.


/Files/images/2021-2022_navchalniy_rk/IMG_20211231_003618.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 176